DE-Jungle

DE-Jungle is het speelgedeelte van de DE-Toltuin en heeft een aantal speelaanleidingen die kinderen op een natuurlijke wijze laten spelen en buiten spelen te bevorderen.

Een deel van het (nog niet schoongemaakte blotevoetenpad in de DE-Toltuin

Blotenvoetenpad
Het principe van een blotevoetenpad is inmiddels bekend, op een pad met afwisselende oppervlaktes loop je, zonder schoenen aan, en ervaar je (het leukst is het als je dit met je ogen dicht doet) hoe je voeten je vertellen waarover je loopt. Op dit moment bestaat ons blotevoetepad uit oppervlaktes met gladde kiezelstenen, houten stammetjes, houten stapschijven, grit, maar dat kan nog aangepast worden.

Onze op- en aflopende stappenslang in aanleg tijdens een Toltuin Doe-Ochtend.

Stappenslang
De stappenslang, bestaande uit een aantal boomstammen van verschillende lengte die vertikaal in de grond staan en zodanig een af- en oplopend stammenpaadje vormen, is een speelaanleiding die kinderen op beperkte hoogte laat oefenen met hun evenwicht en motoriek. Bij langdurig nat weer kan het oppervlak van de stammen waarop gelopen wordt een beetje glad zijn, dus dan moet je wat beter opletten. Er is ook een “stappenslang” van platte houten schijven in de grond die door een groot deel van DE-Jungle loopt, startend bij KDV Dino.

Dit is de “brug” over de wadi in de DE-Jungle. In de natte periodes kun je daarover heenlopen zonder natte voeten te krijgen.

Wadi : Er is bijna niets wat kinderen zo snel aan het spelen krijgt als water, dus hebben we een wadi aangelegd in de DE-Jungle die, afhankelijk van het jaarseizoen, meer of minder water bevat (in de winter, mits die voldoende koud is, zit er zelfs een schaatsbare ijslaag op. In de natste periode van het jaar is het water in de wadi vanzelfsprekend het diepst, maar ook dan kunnen ook de allerkleinsten er in staan zonder kopje onder te gaan. Naast kinderen kent de wadi ook amfibische bezoekers : kikkers en puiten kun je er in verschillende maanden van het jaar vinden. Soms verdwalen die ook in de droge delen van de DE-Toltuin.

Onze klimboom in originele staat en volop in gebruik

De klimboom
De klimboom is een beeldbepalende speelaanleiding voor kinderen. Origineel was deze hoger en met meer vertakkingen maar om te kunnen voldoen aan de keuring hebben we er een aantal vertakkingen af moeten halen zodat het voor de wat meer onervaren klimmertjes niet meer mogelijk is om hoger te gaan dan zij aankunnen. Deze klimboom staat temidden van de half cirkelvormige wadi en vormt op die manier een soort van speel(schier)eilandje.

De Toltuin klimhut, nu het hout wat verweerd is, oogt ie natuurlijker

Klimhut
In samenwerking met Speelmaatje hebben we een speelhut geplaatst in de DE-Jungle die, hoewel wellicht iets meer regulier oogt, nog steeds een speelaanleiding is, geen speeltoestel en dus kinderfantasie nodig heeft om leuk te gebruiken. De hut is niet helemaal dichtgemaakt om het vrije toezicht niet te ontnemen. Zeker de naastgelegen kinderdagopvang Dino (Kober groep) maakt vaak gebruik ervan, maar ook ietsje ouder kinderen zijn er vaak in te vinden.

Onze (grond)waterpomp die speelwater, geen drinkwater naar boven haalt

Waterpomp
De waterpomp is een robuuste manier om grondwater op te pompen voor speelplezier. De bron is het grondwater ter plekke waarvoor we een put hebben moeten laten slaan van ca. 30 meter, hierdoor is het water niet vervuild door mogelijke oppervlakte vervuiling maar het is en blijft natuurlijk onbehandeld grondwater en het wordt dan ook afgeraden om het als drinkwater te gebruiken. In tijden dat de wadi droog staat, is het voor kinderen een mooie manier om toch zelf speelwater op te pompen.